Fietsplan
E-bike aanschaffen met het Fietsplan 2020
De fiets, en inmiddels ook de e-bike, worden in Nederland vaak gebruikt als vervoer van- en naar het werk. Geen wonder dus dat je naast een ‘auto van de zaak’ ook een ‘fiets van de zaak’ kunt krijgen. Handig, als je net van plan bent een nieuwe e-bike te kopen, want de voordelige regeling geldt ook voor onze elektrische fietsen. Vanaf 1 januari 2020 worden de regels omtrent een fiets van de zaak nog makkelijker gemaakt!
Het fietsplan bestaat toch niet meer?
Het bekende fietsplan ‘fiets van de zaak’ houdt in 2015 op te bestaan. Vanaf dan kun je een fiets kopen onder WKR, de werkkostenregeling. De WKR wordt niet alleen gebruikt voor fietsen maar ook voor andere zaken zoals een personeelsuitjes en fitnessabonnementen. Voor al dit soort vergoedingen is er bij een bedrijf 1,2 procent van de totale loonsom beschikbaar. Gaat je werkgever hier overheen dan zal hij een naheffing van 80 procent moeten afdragen. Het fietsplan zoals we dat kennen bestond dus niet meer maar leefde toch voort onder de WKR. Fietsen en Nederlanders, je krijgt ze gewoon niet uit elkaar.
Inmiddels is er een nieuw fietsplan in het leven geroepen en wordt het kopen van een fiets van de zaak vanaf 2020 gelukkig weer een stuk minder ingewikkeld.
Een fiets van de zaak kopen wordt makkelijker
Nieuwe regels zorgen er vanaf januari 2020 voor dat het kopen van een fiets van de zaak geen administratieve rompslomp meer met zich meebrengt. Werkgevers mogen werknemers die op de fiets naar hun werk komen een belastingvrije vergoeding geven van maximaal 19 cent per kilometer. Dit is hetzelfde als wanneer je met de auto zou komen. Daarnaast mogen werkgevers een renteloze lening verstrekken voor het kopen van een fiets. Je betaalt je fiets dan bijvoorbeeld terug met de eerder genoemde kilometer vergoeding. Je werkgever hoeft hier geen ingewikkelde administratie voor bij te houden maar mag je gewoon een vaste vergoeding per maand geven. Fietsers die een fiets van de zaak rijden krijgen vanaf 2020 7% bijtelling. Dat betekent dat je ze 7% van de waarde van je fiets mag optellen bij je loon waarover je belasting betaalt. De consumentenbond geeft het volgende voorbeeld: Stel dat je een e-bike van €2500 rijdt dan betaal je bij een belastingtarief van 40% maar €70 per jaar.
Hoe doe ik mee aan het fietsplan?
Welke stappen moet ik zetten om mee te kunnen doen aan het fietsplan? Wees gerust, het zijn er maar drie. Je kunt natuurlijk niet een fiets kopen en de bon spontaan onder de neus van je werkgever duwen. Je zult zelf even initiatief moeten nemen als je er niks over hebt gehoord van je werkgever, maar daarna rijd je wel mooi een fiets van de zaak!
Stap 1: Stap naar je werkgever
Ga naar je werkgever en vraag of je een fiets kunt aanschaffen onder het fietsplan en hoeveel geld je mag besteden aan de aankoop van die nieuwe fiets of e-bike. Is er nog geen fietsplan, leg je baas dan uit dat het super makkelijk is en dat er een hoop voordelen aan zitten. Voor meer informatie over het fietsplan kun je je baas hier naartoe verwijzen.
Stap 2: Kies je fiets
Je mag een fiets uitzoeken. Yes! Er zijn geen restricties, alles mag. Zolang je maar binnen het budget blijft dat je van je baas hebt gekregen. Kies je een duurdere fiets dan zul je het restbedrag zelf bij moeten leggen.
Stap 3: Betaal je fiets
Hoe je de fiets betaalt hangt af van wat je met het bedrijf hebt afgesproken. Je kunt de fiets zelf betalen en later declareren of je werkgever leent je een bedrag om de fiets te betalen en je betaalt dit bedrag later terug.
Een fiets van de zaak is niet alleen handig om snel van a naar b te kunnen komen maar heeft ook andere voordelen. Mensen die fietsen naar hun werk worden fitter en zijn minder vaak ziek. Dat is fijn voor je werkgever en natuurlijk ook voor jou. Is het niet heerlijk om na een stressvolle werkdag even je kop leeg te kunnen fietsen?